Kraujo miltai

kraujo miltaiKraujas gali būti surenkamas gyvūno skerdimo metu (galvijų, kiaulių, vištų ir panašiai). Kraujas dažniausiai būna džiovinamas arba paverčiamas kraujo miltais, kad jį būtų galima lengviau naudoti pašarų papildams. Kraujo miltai turi daug baltymų, todėl yra naudojami siekiant papildyti gyvulių mitybos racioną, maišant su grūdais, kitais pašarais. Yra įrodyta, kad kraujo miltai yra geras kitų baltymų šaltinių pakaitalas įvairiuose peninių galvijų, mėsinių galvijų, avių, kiaulių, paukščių, žuvų ir net šilkaverpių pašaruose.

Procesai
Kraujas yra greitai gendantis produktas, todėl turi būti naudojamas ir apdorojamas iš karto po skerdimo. Kraujo miltai turi būti sudžiovinami iki mažiau nei 10-12% drėgmės lygio ir laikomi sausoje vietoje, kad nesugestų. Yra naudojami įvairūs būdai kaip pagaminti kraujo miltus: džiovinimas saulėje, džiovinimas krosnyje, džiovinimo būgne, purškiamasis džiovimais. Džiovinimo metodas yra svarbus, kadangi egzistuoja atvirkštinis ryšys tarp naudojamo karščio ir baltymų virškinamumo. Karščio kiekis ypač veikia liziną, kurio prieinamumas sumažėja didėjant apdorojimo karščiui. Pervirti, per dideliame karštyje gaminti kraujo miltai yra tamsesni dėl sunaikinto hemoglobino.

Maistinės savybės
Kraujo miltuose yra daugiausia baltymų (apie 90-95% SM) ir mažai riebalų (mažiau nei 1% SM) ir pelenų (mažiau nei 5% SM), nors ne pramoniniuose kraujo miltuose gali būti kitų sudėtinių medžiagų ir gali būti daugiau pelenų. Skirtingai nuo kitų gyvulinių baltymų šaltinių, kraujo miltai turi prastą amino rūgščių balansą. Lizino lygis kraujo miltuose yra gana aukštas (7-10% SM), todėl šis pašarų papildas yra puikiai tinkamas naudoti kartu su pašarais, kurie turi mažai lizino. Kraujo miltai taip pat turi daug geležies (daugiau kaip 1500 mg/kg SM). Kraujo miltai paprastai yra neskanūs, ypač jei pervirti, todėl į tai atsižvelgus į gyvulių racioną reikia įtraukti ne daugiau kaip 5 iki 6% kraujo miltų, ypač jei pageidaujamos didelės pašarų sąnaudos ir našumas.

Kraujo miltų LT lentelės